När man pratar om de stora Masters-illustratörerna nämns ofta namn som Earl Norem, Alfredo P. Alcala och Rudy Obrero – och visst, de är de stora namnen som genom sin fantastiska konst definierade de olika erorna av He-Man och Eternia. Men tänk, bara tänk, om vi hade en helt unik Mastersillustratör i den skånska myllan. I denna #smocprofil har jag träffat Anders Jeppsson – en av de konstnärer du nog inte visste fanns, men du har nog ändå spenderat större delen av din barndom dreglandes över hans illustrationer. Anders började sin karriär på Alga, tillsammans med Dan Glimne, som illustratör åt det stora svenska spelföretaget.
Hans största bedrift må vara de makalösa illustrationerna till Algas Drakborgen 1 och 2 – men vi ska få höra historien om det svenska Masters of the Universe-brädspelet, och hur det ledde till ett reklamjobb på Ted Bates i Helsinborg som skapade de klassiska serietidningsreklamerna FÖRSTENAD, DEN VILDA HORDEN, DEN MAGISKA NYCKELN, DE LEVANDE METEORERNA SLÅR TILL och många fler. Mannen med penseln – Anders Jeppsson!
Berätta för oss, hur gick det till när du och Dan fick uppdraget att konstruera spelet?
Dan var ansvarig för spelutgivningen på Alga och tog själv besluten. I detta fall har det gått enklare att få licens från Mattel eftersom Alga var en del av BRIO.
Hur fria händer hade du när du skulle göra illustrationerna? Minns du om det kom med några förhållningsregler från Mattel?
Det har säkert funnits en manual från Mattel som Dan har haft men jag såg den aldrig. Som kommersiell illustratör satte jag alltid en ära i att illustrera så som licensgivaren ville. Min egen stil och vilja plockade jag fram när uppdraget gav den möjligheten – som till exempel Drakborgen som ju är lite av samma fantasivärld.
Minns du var du hämtade inspirationen till illustrationerna?
Från figurerna och de illustrationer som fanns i minitidningarna och annat material.
För oss som kan vår He-Man är illustrationerna tydligt inspirerad av den filippinska illustratören Alfredo P. Alcala, som jobbade med de tidiga minitidningarna som medföljde figurerna – han var också en av de absolut populäraste illustratörerna för varumärket och du lyckas ”imitera” hans säregna, grova stil väldigt väl! Omslaget till spelet är en smakfullt omarbetad version av minicomicen ”King of Grayskull” – kan du berätta lite om skapandet? Hur mycket vill man ”blanda in av sig själv” som konstnär när man målar ”på licens”?
”He-Man passade mig väl, jag trivdes med tekniken och det kraftfulla uttrycket.”
Som jag nämnde ovan har det aldrig varit min strävan att lägga in mig själv i dessa licensjobb. Under åren jobbade jag med flera licenser, till exempel Pippi Långstrump, Emil, Nalle Puh och Mumin och många fler. He-Man passade mig väl, jag trivdes med tekniken och det kraftfulla uttrycket. Jobben med He-Man hörde till de första lite större uppdragen. Det viktiga i dessa uppdrag är att anpassa till mediet, som till exempel spel. Därför blir det en blandning av att imitera och omdana, kombinera och lägga till.
Jag har ju pratat med Dan Glimne också, som konstruerade spelet. Ni har ju jobbat ihop på en herrans massa spel. Dan berättade hur ni lärde känna varandra redan på 70-talet, och att du följde med honom till Alga på 80-talet. När han talar om dina illustrationer är det i ordalag som ”mästerverk” och hur du ”räddade oss ur knipan”. Hur var det att jobba som illustratör på Alga?
Fantastiskt! Det har ofta varit mina roligaste och mest inspirerande uppdrag. Att jobba med Dan Glimne var riktigt roligt, spännande och fyllt av nya utmaningar.
Du har ju illustrerat en rad älskvärda spel i din karriär – framförallt Drakborgen 1 och 2. En av mina absoluta barndomsfavoriter, förutom Masters of the Universe, var Gänget Bygger Koja – kan du berätta lite om arbetet med det spelet?
Gänget Bygger Koja är min egen speluppfinning som jag fick illustrera själv. Här hade jag fria händer. Speltemat bygger på minnen från min barndom och bildspråket tycker jag är roligt när jag vänder mig till barn, tydligt, lite naivt och lagom många små detaljer att hitta. Tekniken är akvarell med linjeteckning i tusch.
Hade du själv något favoritspel som du jobbat på under din karriär?
Alga gav ut en serie kallad ”Klassiker”. Det var Cluedo, Wangaratta, Bondespelet, Tjuv och Polis, Finans och någon till. Alla i samma layout men olika färg och form. De var så roliga att illustrera. Wangaratta och Bondespelet målade jag i olja! Men frågan var väl mer spelfavorit från barndomen och då blir det Wangaratta, jag och min syster spelade ett parti som tog tre, fyra dagar under ett jullov, och vi tyckte det var riktigt spännande.
Mastersspelet släpptes 1984, och man får väl anta att arbetet började betydligt tidigare. Vi är alltså hyfsat tidigt i ”He-Man-vågen”, åtminstone i Sverige. Hade du någon pejl på Masters of the Universe och vilket fenomen det hade växt till?
Det var oftast ganska kort framförhållning på Dans tid. Nya idéer dök hela tiden upp. Hur det var med just detta spel kommer jag inte ihåg. Jag var nog inte riktigt medveten om hur stort He-Man var och skulle bli, men kommer ihåg hur mina döttrar lånade alla leksakerna jag fick hem i samband med framför allt annonserna. När jag behövde dem fick jag söka i flickornas rum.
Du berättade också att du blev anlitad av reklamfirman Ted Bates att illustrera helsidesannonser för Masters of the Universe som publicerades i serietidningar? De här är nog bland de mest tummade reklamsidorna i vår uppväxt, jag vet inte hur många timmar vi spenderat med att stirra på dessa, och längta efter figurerna! Kan du berätta lite hur arbetet gick till när du skapade dessa?
Självklart hade Ted Bates en AD som styrde bildens innehåll, jag fick en skiss som beskrev hans idéer och önskemål. Sen skissade jag och visade för AD innan jag gjorde de slutliga illustrationerna. Bilderna gjorde jag i blandteknik med sprutmålning, gouache och kollage. De svarta konturerna är målade på en transparent film som ligger över målningen, på det viset blev det bättre stuns i det svarta. En liten kul detalj var bergen i fjärran. Jag tog ett papper och skrynklade, slätade ut det lite lagom och la det i kopiatorn. Ut kom ett slätt papper med skuggor och former, detta sprutade jag med en blålila ton, klippte ut och klistrade in i bilden.

Fick du fysiska figurer som du skulle rita av, eller tryckt material?
Både och.
Gjorde du andra liknande uppdrag för andra leksakslinjer än Masters of the Universe?
Ja, jag jobbade med många licensfigurer både till spelen och till andra produkter. Det blev annonser, leksaksdesign, kläddesign, skodesign, och design av en massa andra prylar.
Finns det något material, anteckningar, skisser eller original från Masters of the Universe-jobben kvar idag som har överlevt tidens tand?
Tyvärr inte. Originalen får man sällan tillbaka och skisser sparade jag inte. Jag har inte ens något exemplar av spelet. Någonstans på vägen genom åren har det försvunnit.
Så kan vi inte ha det. Jag har fler spel än jag behöver. Vad sägs om att jag skickar ett komplett till dig – vem vet, kanske det blir en nostalgisk spelkväll till hösten?
Tusen TACK!!

Förutom att illustrera Algaspel, hur har din karriär sett ut? Och vad gör Anders Jeppsson idag?
Jag drev, tillsammans med en kollega, en reklambyrå i drygt 20 år. Vi var 10 till 15 personer på Bildgården. Vi jobbade mycket med leksaker och spel och i förlängningen av detta fick vi många jobb där licensfigurerna förekom i andra sammanhang. Det fanns många andra kunder också men mycket handlade om bilder, vi hade egen fotoateljé. Sedan 14 år är jag frilans. Fortfarande jobbar jag ibland med spel men då främst som konstruktör. Någon gång gör jag illustrationsuppdrag. Mest sysslar jag med snickeriböcker och GDS till tidningar. Min fru är fotograf, jag snickrar samt ritar och skriver byggbeskrivning.
En ny bok från Fandrake Förlag slår ned i handeln i höst – det definitiva referensverket om Alga och svensk brädspelshistoria. Av de smygtittar vi har fått se hittills ser det ut att bli en helt fantastiskt bok med massa spännande berättelser om Algas hundraåriga historia. Hade du någon aning om att det skulle bli sådant intresse för dina gamla verk så här ett par decennier senare?
Nej, det kom som en glad överraskning!
Obligatorisk fråga, hade du någon favorit-karaktär i Masters of the Universe under tiden du jobbade med spelet? Var det någon som var särskilt rolig att måla?
Skulle väl vara He-Man!
Slutligen, erat Masters of the Universespel håller en alldeles särskild plats bland svenska He-Mansamlare. En helt unik svensk produkt av mycket hög klass, och de vackra illustrationerna och den fantastiska spelidén är fortfarande mycket uppskattade och pryder massor av samlarhyllor än idag! Har du några avslutande ord till SMOCs medlemmar och svenska He-Mansamlare?
Jag tycker det är så roligt när människor ”nördar” lite och tar vara på det som varit, Detta är också kulturhistoria. Lycka till!
[…] TV-spottarna rullade på i butiken, vi fick original från huvudmännen som jag tror Bildgården (Anders Jeppsson, reds anm) producerade som butiksvideor åt Scanditoy. Detta, tillsammans med tidningarna, både Scanditoys […]