Hem Intervjuer SMOC-Profil: Linn Ehrner – She-Ra och Prinsessrebellerna

SMOC-Profil: Linn Ehrner – She-Ra och Prinsessrebellerna

2493
0
SMOC-profil Linn Ehrner She-Ra

Hösten 2018 skrevs de första raderna i ett helt nytt Masterskapitel. Framför våra ögon blixtrade de första livstecknen från en franchise som mer eller mindre legat i djupsömn sedan 1987 – en ung Adora svingar sitt magiska svärd mot Eterias himmel igen och åkallar Slottet Gråskalles mäktiga styrka! She-Ra är tillbaka!

Vi får träffa Hordak, Bow, Kattra, Vindsnabb och Glimmer igen för första gången på drygt 30 år och framför oss låg helt nya episka äventyr på planeten Eteria och i den vilda Hordens Skräckzon. En helt ny generation skulle få chansen att – förhoppningsvis – uppleva några korn av den magin vi själva matades med framför tvn.

Netflix och Dreamworks nya She-Ra gör en turbulent entré i varumärket i november 2018 – åsikterna om Prinsessrebellerna är många och går isär, men fem säsonger senare och en enorm fanbase för serien är åtminstone ett kvitto på seriens framgång. She-Ra är hetare än på länge.

I Sverige dubbades She-Ra och Prinsessrebellerna på Eurotroll i Stockholm – samma anrika studio som dubbat flera av de klassiska tecknade filmer och serier vi växt upp med de senaste 30 åren. Rösten till She-Ra görs av Linn Ehrner, 26. Vi tog oss en pratstund med Linn om hur hon fick rollen som She-Ra, röstskådespeleri och lät de allra yngsta She-Rafansen få ställa sina frågor!

Hej Linn! Kul att du ville ställa upp och svara på några frågor! Vi kan väl börja från början – hur kom det sig att du började jobba som röstskådespelerska?

Jag har alltid varit löjligt intresserad av tecknat och hela barngenren. Jag älskade fantasin och kreativiteten. Sen har jag en pappa som dubbat sedan 80-talet, så jag växte upp med en onormal relation till tecknat. En dag bestämde jag mig för att ta tag i saken och hörde av mig till Lasse Svensson på Eurotroll. Jag fick komma dit på ett röstprov och varit kvar där sedan dess. Att dubba är det bästa jag vet!

Du har både hörts och setts en del innan vi fick höra dig som Adora och She-Ra i Dreamworks Netflixserie – vill du berätta hur du fick rollen som She-Ra?

Jag blev först tillfrågad att göra ett röstprov. Studion väljer ut tre personer som de tror kan passa för rollen och sedan skickas alla röstprov till Dreamworks. Jag blev kär i She-Ra redan på röstprovet. ”Den här rollen MÅSTE jag ha” tänkte jag. Sedan gick det några veckor och på min födelsedag så hörde studion av sig och sa ”Grattis på födelsedagen SHE-RA”.

She-Ras historia sträcker sig så långt bak som till 1985, då hon lanserades som en spin-offserie till Masters of the Universum och tvillingsyster till He-Man. Leksakstillverkarna hade insett att en hel del flickor lekte med sina bröders He-Manfigurer och ville presentera ett ”tjejigare” alternativ till muskelbergen från Eternia. Hur stor koll hade du på She-Ra innan du fick rollen?

Jag är född 1993 så jag hade inte någon koll överhuvudtaget på vem She-Ra var. Jag hade hört talas om He-Man och sett diverse memes med honom, men aldrig sett ett avsnitt.

Under arbetet med She-Ra och Prinsessrebellerna, fanns det tillfällen då du gick tillbaka och tittade på originalserien från 1985 någonting?

Jag gick aldrig tillbaka och tittade på originalserien. Bara av en snabb googling på hur She-Ra såg ut på 80-talet förstod jag att det här är något helt annat. Karaktärerna i den nya serien är mycket yngre, modernare och har mer personlighet.

Foto: Netflix

När man dubbar en så stor ser som She-Ra, hur tydlig är styrningen av dina insatser från skaparna/produktionsbolaget? Vill man att du ska låta som Aimee Carrero (som gör originalrösten) – eller är det friare tyglar att sätta din prägel på karaktären?

Jag blev utvald av Dreamworks på grund av att jag har ett liknande röstläge som Aimee Carrero, därav röstprovet, så det är inte fria tyglar att ge henne vilken röst jag vill. När man dubbar så har man originalet i lurarna, så jag lyssnar först på Aimees replik och sedan gör jag den på svenska.

På en och samma vecka har jag fått möjligheten att intervjua både dig och Iréne Lundh, som gjorde rösten till She-Ra i den svenska dubbningen på 80-talet (hon hälsar, förresten!) – det är nästan 35 år mellan era dubbningar, vad tror du är de stora skillnaderna mellan att dubba då och nu?

Den största skillnaden mellan när jag dubbade She-Ra och när Iréne gjorde det är nog tekniken. På den tiden spelade man in och klippte i rullband, vad jag förstått det som. Om man gör fel idag så är det bara ett knapptryck och sen kan man köra igen.

För två år sedan såg SMOC till att restaurera alla gamla svenskdubbade avsnitt av She-Ra och ge dem nytt liv på Youtube, avsnitten har fått tusentals visningar till dags dato. Livskraften i She-Ra och He-Man är starkare än på länge idag. De röstskådisar från 80-talet som jag pratar med idag blir lätt ställda när man vill prata om något de gjorde för en mansålder sen – kan du föreställa dig att dagens kids vill höra om ”din” She-Ra när du fyllt 70?

Det vore helt otroligt om någon skulle höra av sig om 40 år och vilja prata om min prestation i She-Ra. Jag tycker att serien är så otroligt bra, så jag hoppas att det händer. Alla borde se den!

Linn Ehrner – rösten bakom She-Ra.
Foto: Linn Ehrner

Prinsessrebellerna dubbades hos Lasse Svensson på Eurotroll – för 35 år sedan drev Lasse Media Dubb som röstsatte praktiskt taget hela vår barndom på tv – däribland flera avsnitt både He-Man och She-Ra. Vi har fått höra massor av historier från gamla röstskådisar om hur processen såg ut när de gamla klassikerna dubbades – kan du ta oss igenom en arbetsdag som She-Ra 2020?

En arbetsdag idag ser ut så att jag kommer till studion, helt ovetandes om vad jag ska göra idag, blir hämtad av en tekniker som släpper in mig i dubben. Sedan berättar teknikern vad vi ska göra idag, eftersom jag dubbar fler serier samtidigt så vet jag sällan vilken serie jag ska göra, och då är det bara att ställa in sig i rollen, sedan kör vi igång direkt. Vi tar replik för replik, så jag får lyssna på repliken på originalspråk, sedan spolar vi tillbaka och så läser jag in den på svenska. Så jämfört med för 30 år sedan så har jag aldrig sett materialet innan och jag vet sällan vilken karaktär jag ska göra just den dagen. Det går alltså inte att förbereda sig mer än att värma upp rösten.

På många sätt känns det som moderna She-Ra var Mattels tå i vattnet innan de kastade in sig i hetluften igen. Sedan She-Ras premiär har de utannonserat inte bara en, utan TVÅ, nya animerade He-Manserier till Netflix. Nu har du chansen att skapa rubriker – vad är oddsen för att vi får höra Linn Ehrner i någon av dessa?

Jag hade faktiskt inte en aning om att de utannonserat två nya He-Manserier! Jag själv hoppas ju på en långfilm med She-Ra, men det är inget jag hört talas om. Det låter som att de kommer göra en liknande serie med He-Man som de gjort med She-Ra. Man kan ju hoppas att She-Ra får vara med på ett hörn i den.

Men du kanske kan erkänna att du väntade lika hårt som de flesta av oss på att tvillingbrorsan skulle dyka upp i Prinsessrebellerna? Han hintades redan i säsong ett…

Jag trodde faktiskt att He-Man skulle dyka upp i Prinsessrebellerna, men jag hoppades att han inte skulle det! Jag tyckte att det var fint att serien handlade om She-Ra och de andra prinsessorna, alltså de kvinnliga karaktärerna. Det är sällan en serie får fokusera på starka kvinnliga karaktärer.

Foto: Netflix

Fem säsonger av She-Ra och vi kan vara rörande överens om att serien var en framgång. Är du trött på She-Ra nu, eller skulle du kunna tänka dig att fortsätta? Även om serien fick ett värdigt avslut så skulle She-Ra och gänget mycket väl kunna fortsätta utforska Eterias nya universum!

Jag kommer ALDRIG att tröttna på She-Ra! Jag grät när vi var färdiga med sista säsongen. Jag kommer att sakna henne något otroligt. Hon är absolut min favoritkaraktär. Jag hoppas att vi får se mer av She-Ra och de andra prinsessorna framöver.

Förutom i kampen mot den hiskelige Hordak och hans vilda hord – var och när kan man höra mer av Linn Ehrner framöver?

Jag är med i ett flertal serier på Netflix. Bland annat så kan man höra mig som huvudkaraktären MIKO i serien Glitch Techs. Denna karaktär älskar jag också. Hon är en gamertjej, precis som jag, som bekämpar glitchar i datorspel. Sedan kan man höra mig som Ashley Garcia i Netflix Ashley Garcias växande universum. Sedan kan det vara så att man kan höra mig i en kommande biofilm i år, men jag får nog inte säga vilken!

She-Ra och Prinsessrebellerna gav mig, och många andra Mastersfans, möjligheten att uppleva en modern She-Ra-serie tillsammans med våra barn. Vi kunde bjuda in våra barn i en fantasivärld vi växte upp med, och samtidigt själva få uppleva nya episka äventyr med karaktärer vi älskar. Därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats att låta några av de yngsta fansen få ställa sina frågor till dig (och She-Ra)!

Leia, 10 år, undrar om du gör röster till några andra karaktärer i serien?

Jag gör inte rösten till någon av de andra karaktärerna i serien. Huvudpersonen gör sällan det eftersom den redan är med så mycket.

Lea, också 10 år, undrar vem du gillar mest – Bow eller Glimmer?

Oj. Kan man välja mellan sina bästa kompisar? She-Ra har nog ingen favorit, men personligen så gillar jag Bow otroligt mycket. Jag tycker att karaktären är fantastisk. Rolig, omtänksam, stark. Plus att Joakim Tidermark, som gör rösten, gör honom helt magisk!

Zoe, 8 år, ställer frågan vi alla gått och funderat på – vilken är din, respektive She-Ras favoritmat?

She-Ra älskar nog all mat. Hon tackar i varje fall inte nej till mat, om det inte är så att det finns Hordsoldater att slåss mot. Jag själv tackar aldrig nej till en grillad kyckling. Helst med potatis och sås.

Lova, 12 år, vill först och främst säga att hon tyckte om allt med serien – men hon undrar var Glimmers mamma tog vägen? Lever hon eller hon död?

Glimmers mamma dog tyvärr. Hon offrade sig själv för att rädda alla andra.

Hugo, 5 år, har en klurig fråga till She-Ra! Är She-Ra en trollkarl, eftersom hon bara trollar fram svärdet, för hon hade ju sönder svärdet?

She-Ra förstör svärdet, men She-Ra försvinner inte för det. Hon finns inuti Adora. Hennes styrka och omtänksamhet för hennes vänner framkallar She-Ra igen.

Slutligen vill Doris, 7 år, veta om He-Man kommer att besöka She-Ra i serien någonting?

He-Man kommer inte att besöka She-Ra i serien. Både tråkigt och bra tycker jag. Det hade varit roligt att se He-Man, men samtidigt tycker jag att serien klarar sig magiskt bra med She-Ra och prinsessrebellerna.

Tusen tack Linn! Verkligen! Det här blev en ovanligt lång intervju och vi är sjukt tacksamma för att du tog dig an förfrågan med sådan entusiasm! Har du några avslutande ord till SMOC och alla She-Ra-fans där ute?

Avslutande säger jag som She-Ra hade sagt: FÖR ETERIA! Tack för frågorna Andreas! Det var superkul att svara på dem!

Gillar du den här intervjun? Gilla och dela intervjun i dina sociala medier så fler får chansen att läsa! Missa inte att joina SMOC på Facebook – Swedish MOTU Collectors!

Se She-Ra och Prinsessrebellerna på Netflix!

About Author

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv in din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här