Hem Intervjuer SMOC-Profil: Mattias Knave – He-Man 200X

SMOC-Profil: Mattias Knave – He-Man 200X

1727
0
SMOC-Profil Mattias Knave

Sedan februari har Swedish MOTU Collectors streamat Masters of the Universe 200X med svenskt tal och uppfräschad bild på vår Youtubekanal  – och tidigare i veckan släppte vi en fantastisk hälsningsvideo från originalrösten till He-Man, Cam Clarke. Därför känns det mer aktuellt än någonsin att återpublicera den intervju vi gjorde med den svenska rösten bakom He-Man – Mattias Knave!

Vem tusan är Mattias Knave då? Du hade antagligen inte vänt dig om efter honom om du passerade honom på stan – men hade du hört hans röst hade du antagligen känt igen den. Mattias är den grova mansrösten bakom Batman i Batman: The Animated Series, han är Brock i Pokemón och Fred i Scooby-Doo – men framförallt var han självaste He-Man i Mike Youngs Productions Masters of the Universe 200X som lanserades i början av 2002 i ett försök att väcka Eternias giganter till liv för en ny publik.

Innan 200X-versionen hade He-Man levt en tynande tillvaro – de så kallade ”mörka åren”. Ett nylanseringsförsök 1990 med New Adventures blev ett totalt fiasko. Det blev ett Masters of the Universe utan allt som gjorde Masters of the Universe till vad det är.

200X-linjen, däremot, skulle nicka tillbaka till originalet och svepa som en storm över marknaden. Trodde man.

Trots en hyperambitiös och välanimerad tecknad serie och extremt väl skulpterade actionfigurer nappade aldrig den nya generationen på pälskallingar och bredsvärd. Tv-serien lades abrupt ned mitt i andra säsongen och actionfigurerna reades ut för småkronor i leksaksbutikerna. Den generation som växte upp med Masters på 80-talet hade blivit för stora och balla för att kolla på tecknat, och den nya målgruppen fattade inte alls grejen. Fiasko igen.

I Sverige kunde man se 200X på Cartoon Network, båda säsongerna översattes till svenska. Per Sandborgh gjorde rösten till Skeletor, och Mattias Knave som He-Man. SMOC fick nyligen chansen till en pratstund med Mattias om hur det känns att ha varit He-Man och arbetet med svenska 200X.

Hej Mattias! Nästan 20 år efter det första avsnittet av He-Man sändes lanseras en modern nytappning av Masters of the Universe – borta är de stela 80-talsanimationerna och vi får se tydligt animeinspirerade karaktärer – och du ger rösten åt He-Man! Berätta lite om hur du fick rollen?

När jag erbjöds rollen som He-Man hade jag ingen direkt personlig relation till vare sig karaktären eller genren. Att jag blev tillfrågad var nog för att jag hade blivit lite synonym med mörkröstade superhjältar efter Batman-tiden.

Jag kommer ihåg att studioteknikerna var väldigt nöjda med leveransen av ”JAG HAR STYRKAN”-frasen, vilket delvis förvånade mig en smula men efter hand fick mig att våga ta ut svängarna en del – och som jag minns det tyckte jag då åtminstone att jag nog kunde tillföra serien och karaktären något. Googlade fram gamla episoder nyss och tyckte att replikerna sitter ganska skönt fortfarande – kanske med undantag för just ”JAG HAR STYRKAN”-frasen som är besvärande ur synk i början.

Som jag minns det var den frasen annorlunda översatt i manus, men jag tog mig friheten, vilket jag ofta gör och ofta ges förtroende att göra, att ändra lite i ordföljden så att resultatet blev det som vi nu kan höra. Eller så minns jag fel…

Hade du någon som koll på fenomenet Masters of the Universe då? Vilken succé både den tecknade serien och leksakerna hade varit under 80-talet?

Jag missade hela He-Man-grejen när den kom på 80-talet. Ungefär såsom du beskriver din personliga position när 200X sändes i början av 2000-talet, så hade jag blivit för stor och ball för att gå igång på He-Man första vändan. Jag var 13 år när 80-talet tog sin början och hade just lagt serietidningarna – Fantomen, Seriemagasinet och Agent X9 – åt sidan. Min lillebror däremot som föddes -79 hade en crush på He-Man bland många andra då han växte upp.

Så nog var jag medveten om seriens och fenomenets genomslagskraft och popularitet! När jag var i ”rätt” ålder för tecknad film (som det hette då) var det Kalle Anka, Scooby Doo, Speedy Gonzales, Kallimero och Kalles klätterträd med flera som gällde. Och Professor Balthasar.

Min generation gick liksom miste om det som din fick med modersmjölken – alltså det där enorma utbudet av bättre eller sämre animerad film som vällde ut från tv-kanalerna, primärt från 90-talet och framåt. (Även 80-talet förstås också hade sin beskärda del.)

Hur tror du arbetet med inspelningen av den klassiska He-Man från 1983 skilde sig mot nyversionen 2002 som du jobbade med, berätta lite om hur arbetet går till?

Röstarbetet i studion sker alltid i samspel med ljudteknikerna, och utan deras feedback hade inget någonsin blivit det som sedermera blivit. Jag älskar dem. Många av mina bästa vänner idag är just ljudtekniker. Hatten av för allt deras kunnande och all deras tålamod och inkännande!

Kommer du ihåg hur processen såg ut vid inspelningarna? Fick ni manus i förtid och läste ihop er, eller kom ni bara in och körde av era repliker?

Manus får man i stort sett alltid när man kommer till studion, sen kör man ensam – med originalrösterna i hörlurarna. Vid behov kan man också ha de svenska röster som redan är inspelade i lurarna att spela mot.

Det är lite olika hur folk gör där. Jag har mer och mer kommit att uteslutande lira mot originalrösterna, men every now and then smyger sig lusten på att sporras av kollegornas insatser. När jag var helt ny i gamet, nån gång på det tidiga 90-talet, såg jag till att få hem både manus och VHS så att jag kunde förbereda mig hemma i lugn och ro innan jag kom till studion. Ganska snabbt visade sig den strategin vara överflödig.

Men faktiskt än idag kan sådant förekomma – för någon vecka sen var vi några stycken som gemensamt tjuvtittade på nya ”Ferdinand”-biofilmen för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt väl i studion.

Mattias Knave skickar en hälsning till alla svenska He-Manfans.

15 år har gått sedan du var He-Man och gav Skeletor på nöten – har du fått några reaktioner från fans sedan dess?

Ganska få reaktioner på just He-Man faktiskt genom åren. Men – häromsistens gjorde jag mig en ny och härlig bekantskap i en 20 år yngre kille, och han ville inte snacka om annat än just He-Man! Och nu du…

Du har gjort rösten åt en rad andra klassiska karaktärer under 90-talet som flera av oss växte upp med – bland annat självaste Batman. Hur svårt är det att hoppa in och ur dina karaktärers röster?

Inga problem att hoppa in och ut ur röster/karaktärer. Ibland kan jag behöva lite hjälp med minnet men då brukar det räcka med att spela upp en replik eller två så kommer resten automatiskt.

Obligatorisk fråga; hade du någon favoritkaraktär i He-Manuniversumet?

Jag gillar Skeletor! Per Sandborgh gjorde då som alltid ett superbt jobb. Vet också med mig att jag tyckte Johan Hedenberg (Kung Randor, Beast Man, Roboto, Hordak, Zodac mfl reds.anm) och inte minst Annelie Berg (Teela/Evil-Lyn reds.anm), om jag inte missminner mig, levererade utöver det vanliga. Det är några av mina personliga favoriter vi nyss nämnt, följda av många.

Återigen, supertack för du ville ställa upp och byta ett par ord! Har du några avslutande ord till SMOCs medlemmar och alla He-Manfans där ute?

Heja SMOC!

Vi rundar av och lyfter på hatten för Mattias Knave. Har du av någon outgrundlig anledning inte plöjt igenom de två säsongerna av 200X redan så är det hög tid att göra det. Medan du gör det jagar vi rätt på nästa SMOC-profil…

Första avsnittet av Masters of the Universe 200X – Alla talar svenska!

About Author

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv in din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här