Hem Intervjuer Swedish MOTU Collectors möter svenska Masterssamlare; Benny N. Berggren – En modern...

Swedish MOTU Collectors möter svenska Masterssamlare; Benny N. Berggren – En modern klassiker

1465
0

Över hela landet fyller män (och en del kvinnor) hyllor, vitrinskåp och i vissa fall – hela rum – med sina favoritleksaker och karaktärer från barndomen. Det kan vara bulkiga gamla Transformers, en läcker Stjärnornas Krig-samling som inredningsdetalj eller en armé av My Little Ponys i regnbågens alla färger. Masterssamlare råder det inte heller någon brist på. SMOC:s Alexander Chiffergarde gjorde nedslag i en av Sveriges kanske mest imponerande samlingar!

Hej Benny!  Med anledning av att Snake Mountain Classics är på väg, och när det anländer så har du alla officiellt och för allmänheten släppta Classics produkter! Du kan rentav vara den enda i Sverige som har det, om det inte finns någon doldis ute i landet som av någon outgrundlig anledning inte är med i SMOC såklart! Självklart är vi jättenyfikna – vem är du?

Jag är en kille i nedre 40-årsåldern som bor i mellan-Sverige. Har varit He-Man nörd sedan 1983 och har nu ett helt rum dedikerat åt ”eländet”. Försöker även indoktrinera min son i Masters, det går sisådär. Han gillar i alla fall Mer-Man

Hur började resan till en komplett samling i Sverige? Classics såg ju dagens ljus första gången i en release 2007 som resulterade i att King Grayskull släpptes som första figur på San Diego Comic Con (SDCC) 2008 i en linje riktad till vuxna leksakssamlare. Många runtom i världen har missat den här linjen helt eller har kommit in i den väldigt sent. Var du med på tåget från början?

Oj, rörande resan till komplett samling, det blir en lång story…

Till att börja med så är jag samlare ut i fingerspetsarna. Har samlat på många saker. Allt från vintage He-Man till WWF Hasbro, Marvelserier, Bravestarr, Robotech, Transformers, Star Wars… you name it.

Men det avtog i tidiga tonåren när det inte var ”coolt”. Samlade dock i smyg på WWF Hasbro och prenumererade på alla Marvelserier. Samtidigt var jag ändå en frekvent besökare på olika retrobutiker, seriebutiker och liknande så fort jag fick tillfälle.

Jag började sedan resa runt i världen och bo på olika platser. Detta öppnade mer dörrar med ännu fler sådana butiker och jag köpte då på mig saker så fort jag kom över dem billigt. Dock stoppades allt ner i en låda på vinden bredvid alla leksaker från barndomen hos mina föräldrar så fort jag kom hem

När jag såg att de skulle släppa Classics 2008, visste jag att om jag börjar köpa så kommer jag vilja ha allihop, en komplett samling. För He-Man ligger mig varmast om hjärtat. Jag hade dock inte riktigt ekonomin då så jag nöjde mig med att kolla på nätet. Hösten 2010 slentrianbudade jag på Skeletor på Tradera som jag vann för en struntsumma då ingen annan budade. Typ 120kr eller så.

År 2011 flyttade jag till Australien. När jag var i Melbourne och besökte en av otaliga nördbutiker i landet så hittade jag He-Man. Resonerade som så att jag kan ju inte bara ha Skeletor, och He-Man vore en perfekt souvenir (och komplement till Skeletor) att ta med mig hem. Så jag köpte honom.

Hösten 2011, vann jag ytterligare på ett slentrianbud. Denna gång fick jag Hordak för ca 100kr. Ett par veckor efter det vann jag tre auktioner samma dag som ingen budade på. Hela 13 figurer för en struntsumma med dagens mått, men som då nästan höll på att ruinera mig.

• Vinst nr 1 inkluderade: She-Ra, Stratos, Mer-Man och Zodac (500kr)

 • Vinst nr 2 inkluderade: Adora, He-Ro, Tri-Klops och Webstor (500kr)

 • Vinst nr 3 inkluderade: Trap-Jaw, Faker, Buzz-Off, Optikk och Roboto (500kr)

 …och pang så hade jag majoriteten av alla figurer. Som sagt, jag är samlare ut i fingerspetsarna, och nu såg jag möjligheten att få en komplett samling. Jag bestämde mig för att hänga lite på Matty Collector och eBay… och på den vägen var det!

Foto; Benny N. Berggren

I Sverige var ju He-Man franchisen helt död vid det här laget (2007). Hur fick du vetskapen om att linjen fanns?

Jag fick vetskapen om Classics via He-man.org eller något annat He-Man forum jag hängde på vid den tiden. Tror det måste varit 2007

Om vi börjar från början- Hur kom du i kontakt med Masters of the Universe första gången?

Min farmor kom varje vecka med en ny Kalle Anka & co tidning vilket var höjdpunkten för mig som barn. Hösten/vintern 1983 var det en promo/reklamsida om He-man i en av dessa tidningar och jag blev helt såld där och då. Kunde inte slita ögonen från dessa figurer!

Foto; Benny N. Berggren

Ett par veckor senare kom ännu en ny reklam om He-Man så jag började samla ihop pengar till att köpa min första figur… som till min stora besvikelse blev… Stratos. Butiken hade bara honom och jag ville ha He-Man så klart! Fick vänta med He-Man och Skeletor ett par månader till jag fyllde år. Våren 1984 köpte jag min första He-Man! Har varit fast sedan dess.

Samlar du på vintagelinjen?

Absolut. Men nej, den är inte komplett, bara nästan. Saknar laserfigurerna, jättarna, Wonder Bread He-man och delar till Eterniaborgen. Samlar dock inte på varianter som en del andra gör. Samlar förövrigt även på 200X och vintage She-Ra Princess of Power.

Vilken var din favoritkaraktär från barndomen? Fanns den karaktären som figur?

Faker var en mystisk figur för mig. Han såldes mig veterligen aldrig kring där jag bodde trots att jag letade i minst 5-6 större leksaksaffärer runtom i länet. Helt omöjlig att hitta. Ändå såg jag en massa bilder på honom i serier, på cardbacks etcetera – så mystiken kring den figuren bara växte. Vann honom komplett på Tradera 2014!

Fangman var den karaktär jag ville ha som figur men som aldrig släpptes. Även Shadow Weaver var cool. Så jag blev lite smått lyrisk när Super7 släppte henne för ett par år sedan till Vintage serien!

Var det någon speciell figur som du verkligen såg fram mot skulle komma i Classics-linjen?

Jag såg fram mot att få Shadow Weaver och Fang-Man samt att få en komplett Royal Family med Randor, Marlena, Adam och Adora.

Är det någon som har överraskat dig? En karaktär som du kanske inte brytt dig om tills du såg figuren i Classics-format och kände att ”shit, vad cool den här är!”?

Definitivt. Det var två figurer jag inte hade några förväntningar på alls förrän jag hade de i handen. Snake Armor He-Man och New Adventures She-Ra. De är enligt mig de två bäst skulpterade figurerna i hela linjen, grymt snygga!

Än idag är de två av mina absoluta favoriter. Även Light Hope är riktigt underskattad. Samt att Battle Armor Faker är en personlig favorit så till den grad att jag gjorde min egen vintagevariant!

Är det någon du är besviken över, vars utförande du hade önskat var bättre? Är det kanske rentav någon du inte velat se alls?

Alla samlare har ju olika preferenser. Det finns många figurer i Classics-serien jag inte gillar eller ser som överflödiga. Har dessa för att de ingår i samlingen, exempelvis: Plundor, Fearless Photog, Fighting Foe Men, Ceratus, Evil Seed, Cy Chop, Count Marzo, Dekker. Även The Un-named One kändes lite ”meh”.

Horde Prime var dömd att misslyckas redan innan han släpptes. Fans hade så höga förväntningar. Matty gjorde ett bra jobb med honom som figur – snygg, detaljerad, bra färguppsättning och så vidare, men tyvärr var mystiken och förväntningarna kring honom alldeles för höga. De kunde aldrig tillfredställas.

Foto: Benny N. Berggren

Mastersuniversumet är ju rätt stort och Classics gjorde sitt bästa för att få med alla a-listers och lite till från inte bara vintegelinjerna utan också från filmer, seriemagasin, mini-comics med mera. Är det någon som trots allt inte gick i produktion som du hade velat se?

Hmmm… de gjorde ett bra jobb att få med de flesta. Men hade gärna sett följande 10 figurer:

• Zilora (Grym karaktär som jag ville/vill se mer av)

• Slime Pit (Borde ha varit relativt enkel och billig att tillverka jämfört med de större borgarna)

• Eternia (Vågar inte tänka på vad priset skulle vara)

• King Miro (Filmationvarianten bara för att han är He-Mans farfar)

• Melaktha

• Lady Slither (Gillar de customs jag sett och skulle ha varit en cool figur att displaya bredvid King Hiss)

• Dragoon (Som jag var genuint rädd för som barn)

• Colonel Blast

• 200X He-Man

• Bravestarr eller Blackstar (Vet de inte tillhör universumet, men de skulle passa perfekt in)

Nu när du har alla figurer och kan titta på dem varje dag – vem är den absoluta favoriten?

He-Man! Så klart! Det finns många som är bättre skulpterade eller är coolare men personliga favoriten kommer ändå alltid vara He-Man!

Du har ju som sagt kommit över alla – vilket inte är någon liten bedrift. Vissa som Shadow Weaver var ju exklusivt till prenumeranter och vissa figurer var mässexklusiva. Hur har jakten gått till för att få tag i alla? Var någon svårare att få tag på?

Det har aldrig varit svårt att få tag i då jag fick tag i så pass många så tidigt, plus att jag började prenumerera hos Matty redan 2012 då jag fick jobb. Hade då även råd att köpa mässexklusiva figurer och gjorde det så fort de kom ut så priserna hann aldrig stiga så mycket. Dock missade jag Shadow Weaver i början och insåg att hon kommer bara bli dyrare över tid, så jag fick surt punga upp 1000 spänn för henne 2013.

Samma sak blev det nyligen med Horde Zombie He-Man som av någon anledning också blev en raritet. Dock vill jag tillägga att jag passionerat hatar dessa chase-variants. Holiday Special He-Man var en riktig plåga. Kostade mycket och den skilde sig inte så mycket från He-Man.

När Snake Mountain så småningom landar i din mancave och Classics-samlingen är komplett, vad kommer då ske härnäst i ditt samlande?

Vet ännu inte hur jag ska få plats med den i min mancave. Så något måste jag nog ta bort. Men funderar på att slutföra mitt samlande inom 200X och vintagelinjen. Jag ska nog med största sannolikhet inte börja samla på de nya Originsfigurerna- förutom att köpa enstaka figurer som Keldor och Kronis.

Och så förstås – Vad är ditt (hitintills) lyckligaste Classics moment?

När jag fick min Castle Grayskull julen 2013!

Har du något mer du vill berätta som inte landar under frågorna?

Till min classicssamling räknar jag även Club Filmation och William Stout Collection så klart. Jag hade ungefär 70% boxade figurer fram till i år, men nu under pandemins tristess så öppnades ett antal A-figurer för att få displayandet komplett på hyllan. Har dock fortfarande ungefär 50% boxade figurer.

Det enda jag saknar nu i Classics är de helt omöjliga, som en Blå Spirit of King Grayskull, silvervarianten av She-Ra och Bonze statue King Grayskull.

Jag överväger att i framtiden köpa den sistnämnda. De övriga två är (1) helt omöjliga att få tag på, (2) alldeles för dyra för min budget (Såvida jag inte vinner på Euro Jackpot hahaha).

(När den första Classicsfiguren King Grayskull släpptes gjordes även en begränsad upplaga av en chase variant i brons. Köpte man online så kunde man om man hade tur öppna blind-boxen han kom i och ha fått bronsvarianten. Den ovanligaste är dock den i genomskinligt blått som endast ska ha gjorts i två exemplar. Den ena har Scott Neitlich (Toy Guru) som skapade Classics och den andra såldes på en välgörenhetsauktion. She-Ra i silver gjordes i ett endaste exemplar. reds. anm.)

Min He-Man i Classics-serien tar jag alltid med mig när jag är ute och reser, och han har nog varit i fler länder än genomsnittssvensken. Ställer honom bredvid en massa monument och fotar. Dessa lägger jag upp på min Facbooksida ”He-Man World Tour”. Hittills har han besökt mer än 25 länder inklusive Mongoliet, Uganda, Pyramiderna i Egypten, Draculas slott i Rumänien, Loch Ness i Skottland, Mexico, Kinesiska Muren, Grekland, England och Vatikanen för att nämna några! Kolla gärna efter honom på Facebook och ge honom en like!

Foto: Benny N. Berggren/He-Man World Tour

Stort tack för att du ville dela med dig och för ditt fantastiska bidrag till det svenska Masterscommunityt!!

Kul att ni ville intervjua mig, tack!

Vill du också visa upp din samling på smoc.se? Har du en riktigt cool Masterspryl, ett kul fokus eller en komplett samling figurer? Droppa ett mejl eller ett PM i någon av våra kanaler så ordnar vi det!

Klicka vidare – Facebook – He-Man World Tour

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv in din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här